Yrkesutbildning förlagsredaktör

Utbildningen för dig som vill arbeta som redaktör inom förlagsbranschen.

Yrkesutbildning förlagsredaktör passar dig som har ett stort intresse för litteratur och text. Om du saknar formell utbildning inom relevanta ämnesområden som litteraturvetenskap, språkvetenskap och kreativt skrivande har du istället tillägnat dig kunskaper genom eget skrivande, deltagande i kurser och genom att ha läst mycket litteratur. Ett krav är att du behärskar svenska språket på en akademisk nivå. Individuell bedömning om du anses kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt tillämpas.

Efter utbildningen kan du arbeta vid förlag, ta uppdrag som frilans eller driva eget och erbjuda tjänster som lektör, redaktör, korrekturläsare, manusutvecklare samt verka som förläggare eller projektansvarig inom bokutgivning. 

I utbildningen ingår följande delar:

Manusutveckling
Textanalys, respons och manusutveckling på olika nivåer. Vi arbetar praktiskt med texter och manus inom olika former och genrer, för olika åldrar, för att du ska få en bred kunskapsbas. Vi arbetar både med skönlitterära manus och faktatexter.

Redaktionellt arbete
Redigering, korrekturläsning samt viss copywriting. Vi redigerar, språkgranskar och korrekturläser text samt producerar texter som baksidestext, pressmeddelande och annonstext.

Bokproduktion och förlagskunskap
Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. I slutet av utbildningen får du planera en tänkt utgivning, planera layout, räkna på kostnader och göra en marknadsföringsplan.

Studieform:

Distansutbildning med webbmöten och individuell handledning.
Möten sker kvällstid varannan vecka kl. 18-19.30.
En lördag samt en helg kommer även att planeras in under kurstiden (digitalt).
Studietid:  14/3–24/10 2023 (sommaruppehåll: 21/6–14/8).

Nästa start: 14/3 2023 

Studietakt: 25–50 % (beroende på förkunskaper). Studieformen möjliggör kombination med arbete/andra studier.

Ansökan:

Läs mer om utbildningen via länken nedan och skicka in ansökan, där du berättar om tidigare utbildning, yrkeserfarenhet, lite om dig själv och varför du önskar gå denna utbildning: utb@jwforlag.se  

Observera att antagningen sker löpande vilket innebär att ansökan stängs när utbildningen är fullsatt.
Max antal deltagare: 12.