Yrkesutbildning förlagsredaktör

Utbildningen för dig som vill arbeta som lektör och redaktör inom förlagsbranschen.

Yrkesutbildning förlagsredaktör passar dig som har ett stort intresse för litteratur och text. Eftersom utbildningen hålls helt på distans går det fint att kombinera utbildningen med arbete eller andra studier.

Efter utbildningen blir du diplomerad lektör och redaktör. Du kan söka anställning vid ett bokförlag, ta uppdrag som frilans eller driva eget och erbjuda tjänster som lektör och förlagsredaktör.

Nyfiken på tidigare kursdeltagare som nu är utbildade förlagsredaktörer? Här kan du ta del av deras presentationer.

Nästa start: 27/8 2024 

I utbildningen ingår följande delar:

Manusutveckling
Textanalys, respons och manusutveckling på olika nivåer. Vi arbetar praktiskt med texter och manus inom olika former och genrer, för olika åldrar, för att du ska få en bred kunskapsbas. Vi arbetar både med skönlitterära manus och faktatexter.

Redaktionellt arbete
Redigering, korrekturläsning samt viss copywriting. Vi redigerar, språkgranskar och korrekturläser text samt producerar texter som baksidestext, pressmeddelande och annonstext.

Bokproduktion och förlagskunskap
Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. I slutet av utbildningen får du planera en tänkt utgivning, planera layout, räkna på kostnader och göra en marknadsföringsplan.

Studieform

Distansutbildning med webbmöten och individuell handledning (via Zoom).
Möten sker kvällstid varannan tisdag kl. 18-19.30.
Vi ses också (via Zoom) en lördag samt en helg under utbildningen. 
Studietid:  27/8 2024 – 25/2 2025.

Studietakt: cirka 30-50 % (enligt tidigare deltagares uppskattning). Studieformen möjliggör kombination med arbete/andra studier.

Behörighet

Utbildning på akademisk nivå och mycket goda kunskaper i svenska.

Om du saknar formell utbildning inom relevanta ämnesområden som exempelvis litteraturvetenskap, språkvetenskap eller kreativt skrivande har du istället tillägnat dig kunskaper genom eget skrivande, deltagande i skrivarkurser och genom att ha läst mycket litteratur. 

Om du behöver mer erfarenhet i att analysera text och ge respons rekommenderas förlagets kurs i grundläggande manustveckling som ett första steg. I kursen får du även grundläggande kunskaper i skrivhantverkets alla delar.

Om du är osäker på om du har rätt förkunskaper är du varmt välkommen att höra av dig: utb@jwforlag.se

Utbildningskostnad

Utbildningen kostar 39.800 kr + moms (49.750).

I samband med antagning betalas 10 % av kostnaden in som anmälningsavgift.  Resterande summa betalas antingen in i samband med utbildningens start eller delas upp i månadsbetalningar (upp till 12 månader).

Ansökan

Skicka in en ansökan där du berättar om tidigare utbildning, yrkeserfarenhet, lite om dig själv och varför du önskar gå denna utbildning: utb@jwforlag.se  

Observera att antagningen sker löpande vilket innebär att ansökan stängs när utbildningen är fullsatt.
Max antal deltagare: 12.

 

Vill du veta mer om utbildningen och hur det är att jobba som lektör och redaktör inom förlagsbranchen? Ta del av inspelat webbinar genom att klicka på länken nedan och fyll i formuläret så skickas länk till inspelningen till din mail. 

Hanna Ljungberg
Hanna LjungbergUtbildad förlagsredaktör VT 2023
Läs mer
Tusen tack för en otroligt bra utbildning, jag är så glad över att jag tog steget och anmälde mig! Jag har lärt mig massor och haft väldigt roligt. Lektionsinnehållet har varit varierat och intressant. Bra att lektionerna har varit omväxlande (föreläsning/prata i grupper). Även uppgifterna var varierade och svårighetsgraden lagom. Roligt att få jobba med riktiga manus och att veta att det jag skriver i vissa fall landar hos en riktig författare.
Madelene Lundvall
Madelene LundvallUtbildad förlagsredaktör VT 2023
Läs mer
Roligt att det var variation mellan ren utbildning, föreläsningar och egna arbeten. Även om just fackbokstemat kändes främmande för mig, så var det väldigt bra att få lära sig. Jag tror att den delen gör att många i kursen tänker: Hjälp! Men när man väl är i gång är det väldigt lärorikt. Att prova på något man känner sig lite obekväm med, är nyttigt. Stort tack till dig Jenny för en lärorik kurs med en härlig gemenskap. Du är mycket kunnig i det ämne du lär ut, hjälpsam, närvarande, glad och positiv. Du engagerar dig i varenda deltagare, vilket gör att alla får ta plats och lyfta sina åsikter.
Emelie Svensson
Emelie SvenssonUtbildad förlagsredaktör VT 2023
Läs mer
Har varit kul och spännande att få göra de olika uppgifterna. De har varit bra utformade (lektörsutlåtande, redaktörsläsning, förlagshelgen m.m.). Förlagshelgen var nog min stora favorit. Att få förbereda sig genom att läsa massa manus och sen spendera en helg med föreläsningar och uppgifter. Jag är väldigt nöjd med utbildningen och kommer absolut att rekommendera den för andra om det skulle bli aktuellt. Stort tack för en otroligt lärorik utbildning.
Annica Hedin
Annica HedinUtbildad förlagsredaktör HT 2022
Läs mer
Jag är så oerhört glad och tacksam att jag hittade den här utbildningen, som var precis vad jag behövde för att våga ta klivet att söka jobb som redaktör, vid sidan om mitt eget skrivande.
Mats Michaneck
Mats MichaneckUtbildad förlagsredaktör HT 2022
Läs mer
Jag är jättenöjd med utbildningen och ser fram emot att ta emot manus och hjälpa författare till sitt bästa manus oavsett var i kedjan jag befinner mig.
Mariah Andersson
Mariah AnderssonUtbildad förlagsredaktör VT 2022
Läs mer
Så fin gemenskap i gruppen, att få kontakter, att ses över zoom – digitalt skapade möjligheten att komma nära varandra ändå. Du som kursledare är en fantastisk person: kunnig, närvarande, snabb på att ge svar vid frågor och pedagogisk. Dessutom alltid glad och positiv. Trots att jag kan vara kritisk är jag enbart nöjd med utbildningens alla delar.
Elin Frykholm
Elin FrykholmUtbildad förlagsredaktör VT 2022
Läs mer
Uppgifterna har varit roliga och väldigt hands on. Det tycker jag har varit positivt. Vi har hela tiden fått testa på uppgifter som man möter i rollen som lektör/redaktör/förläggare. Det har varit väldigt konkret.
Föregående
Nästa