Utbildade förlagsredaktörer
förlagsredaktörer - JW förlag och utbildning

Den 15 mars 2022 tog de tio deltagarna i första omgången av JW förlag & utbildnings yrkesutbildning examen och kan nu titulera sig som utbildade förlagsredaktörer.

De flesta kommer att starta upp en frilansverksamhet och erbjuda tjänster som lektör och redaktör. En del kommer även att satsa på rollen som förläggare och har startat egna bokförlag.

Här kan du ta del av deltagarnas presentationer och kontaktuppgifter.

Nyfiken på yrkesutbildning förlagsredaktör? Här kan du läsa mer om redaktörsutbildningens innehåll och nästa kursstart.

Alice Ekström - JW förlag och utbildning

Alice Ekström

är i dagsläget verksam som författare och illustratör och är nu redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Jag är en 28 år gammal skånetös som bortsett från katter, böcker och te även älskar att sjunga och laga mat. Helst samtidigt.

Efter redaktörsutbildningen kommer jag att erbjuda frilansuppdrag som lektör och redaktör. Min expertis ligger främst inom genrerna fantasy, romance, feelgood och historisk.

Jag tror och hoppas att mina erfarenheter, efter fem år som verksam författare, kommer kunna hjälpa andra att vässa sina manus.

Hemsida: www.aliceekstrom.com  Instagram: @aliciaoakstream och @alicia_art_stream om ni är intresserade av mina illustratörstjänster.

Anette Nyberg

är verksam som författare och företagare och har en spännande företagsidé på gång efter utbildningen.

Jag är författare av två feelgoodromaner som utkommit 2020/2021, ”Som om ingenting hänt” och ”Som om det inte var nog”.
Det är böcker i en serie med igenkänning från vardagens pusslande i med- och motgång, en berättelse om vänskap och relationer och om att inte ge upp.

Jag valde att gå förlagsredaktörs-utbildningen hos JW förlag då jag ville skaffa mig mer kunskap och verktyg för en företagsidé som börjat gro i mitt huvud.
Som debutant saknade jag en plats där jag kunde söka information och få stöd i min resa mot att få min bok utgiven. Jag sökte efter sammanhang, tips och råd i jakten på mitt mål. Därför kommer jag under våren starta upp ett företag som kommer kunna erbjuda en mängd
olika verktyg för dig som drömmen om att komma i mål med utgiven bok.


Inom kort finns en hemsida där du kan se alla tjänster företaget erbjuder dig som skriver. Håll utkik så länge och häng gärna med mig på min resa på Instagram som @anette.nyb
och på Facebook som Anette Nyberg.

Anette Nyström, utbildad redaktör JW Förlag
Mariah Andersson - Jw förlag och utbildning

Mariah Andersson

är utbildad specialistsjuksköterska och arbetar för närvarande som patientsäkerhetssamordnare inom rättspsykiatrin och har redan startat upp med manusutveckling och lektörsuppdrag.

Genom en tanke att utveckla mitt eget skrivande fastnade jag för utbildningen till förlagsredaktör. Under studiernas gång har jag lärt mig mycket och jag kommer att starta ett eget företag och ta uppdrag som lektör för att hjälpa författare att utveckla sina bokmanus. Min drivkraft är att se människor växa och att få bidra till ökad lust och kreativitet. 

Det som är mina främsta styrkor är mitt analytiska sinne och min specifika kunskap. Det vill säga människors beteenden, men även vad som blir logiskt och trovärdigt i berättelsen.

Övriga intressen är yoga, att sjunga och att vistas i min stuga i skogen. Men framför allt är jag mamma i en regnbågsfamilj och har nu som 40-åring uppnått det viktigaste på min bucketlist. 

Följ mig gärna på Instagram: @Skrivarglod
Min hemsida är under uppstart i mars: https://mariah810912.wixsite.com/skrivarglod

Lise-Lotte Nyström

är utgiven barnboksförfattare och har startat ett eget bokförlag.

Jag har valt att förverkliga drömmen att starta upp ett eget förlag. Jag älskar böcker och att själv skriva. Jag är författare till flertalet böcker men främst barnboks serierna – Aila och Ada samt Syrenvinge. Jag är 56 år och bor med min man på landet en bit utanför Borås.

Utbildningen som förlagsredaktör har gett mig mycket mer ryggrad i det som jag tycker om att göra. Barnbokstemat startade när jag gjorde hitta på sagor till mina barn och nu även mina barnbarn. Det är en underbar känsla när det blir böcker till slut.

Jag har startat upp Avelibooks förlag. Förlagets genre är: fantasy barnböcker.

Via förlagets hemsida: www.avelibooks.se eller följ mig på Instagram: @avelibooks.

2
Jörhen Leidebrant, utbildad förlagsredaktör JW förlag

Jörgen Leidebrant

är  verksam som bibliotekarie och håller kurser i att skriva novell. Utbildningen har väckt en idé om att kanske starta upp ett framtida förlag för utgivning av noveller i ett nytt format.

Jag har hela livet haft ett stort intresse för böcker och skrivande och i mitt arbete som skolbibliotekarie på en högstadieskola har jag åtta år i rad varit ansvarig för att ta fram en antologi med högstadieelevernas egna noveller. Jag håller också i skrivarkurser för vuxna i att skriva noveller.

Jag vill göra något mer av detta och förlagsredaktörs-utbildningen känns som ett perfekt avstamp! Första steget blir antagligen att starta upp en egen hemsida med kurser i att skriva noveller och erbjudande om lektörsläsning. Andra steget blir kanske att starta upp ett eget mindre bokförlag, inriktat på just novellformen. 

Om jag skulle starta ett eget bokförlag tror jag att jag skulle försöka vidga synen på vad en berättelse kan vara och utforska e-bokens och e-ljudbokens möjligheter mer (än vad jag anses görs idag). 

Förutom att läsa och att skriva själv så är jag mycket intresserad av musik, och har en egen musikblogg där jag skriver om en låt varje dag på ett tema. Jag löptränar också (inför marathon) och är aktiv inom omställningsrörelsen för ett hållbart samhälle. 

Elin Edberg

är snart igång med sitt företag där hon kommer att erbjuda manusutvecklings-tjänster till författare och förlag. 

Jag heter Elin Edberg, är snart 34 år och är i dagsläget författare i blivande som debuterar med en skräckroman i augusti. Man hittar mig i Norrbotten där jag fyller all min ledig tid med ord och skrivande, både min egen och andras.

Under hösten 2022 är min plan att starta upp mitt företag där jag initialt kommer att erbjuda redaktörstjänst, lektörsläsningar och första- kapitelanalyser, med tanke att i framtiden erbjuda även kurser i skrivande. Det är en dröm för mig att få arbeta med andras texter, se dem uppnå sin fulla potential och inspirera till kreativitet! Jag har erfarenhet av de flesta genrer, men vurmar lite extra för fantastik.

För den som är nyfiken på mitt företagande och kanske också mitt skrivande kan följa mig på Instagram där jag heter @ordiblodet i väntan på hemsida som kommer senare under året.

Jag ser fram emot att arbeta med era projekt!

Elin Edberg, utbldad förlagsredaktör JW förlag
Helena Andreasson utbildning redaktör JW Förlag
Foto: Katarina Persson

Helena Andréasson

är redan verksam som skrivcoach och lektör.  Som förlagsredaktör kan hon hjälpa författaren hela vägen i mål inför en bokutgivning.

Helena heter jag, en göteborgare som trivs bra här på västkusten, med närhet till både skog och hav.

Sommaren 2019 tog jag steget att bli lektör efter några års studier på universitet och folkhögskola. Jag lämnade ett jobb som socionom bakom mig och är så glad över att jag vågade starta eget. Att hjälpa aspirerande författare och författare att utveckla och vässa sina manus är både roligt och givande.

Men varför valde jag som lektör att gå Jennys utbildning? Jo, för att få en fördjupad kunskap om förlagsbranschen och för att som förlagsredaktör kunna gå in på djupet i ett manus inför en utgivning.

Jag erbjuder lektörsläsningar, första kapitel-analyser och skrivcoachning. Du hittar även handledande samtal, läsningar av synopsis och skrivarkurser hos mig. Jag tar emot manus i de flesta genrer men säger nej om jag inte tror att jag är rätt lektör för din bok. Mitt hjärta slår lite extra för ungdomsmanus, liksom olika sorters fantasy. Men främst ser jag en bra bok som en bra bok, och då spelar inte genren så stor roll.

Instagram och Facebook finns jag som @helenaaskrivcoach
Hemsidawww.helenaaskrivcoach.com 

Elin Svensson

är redo att ta sig an lektörs- och redaktörsuppdrag som frilans vid sidan om sitt nuvarande arbete.

Elin Svensson heter jag, är 47 år och bor med min familj i Vimmerby i Småland. Jag har alltid älskat att läsa och skriva. Jag är naturvetare i botten och har i mitt tidigare yrkesliv bland annat arbetat med faktatexter, argumenterande texter, beslutstexter och information. 

Som utbildad förlagsredaktör hoppas jag kunna arbeta som redaktör och lektör på frilansbasis, i första hand åt olika förlag men även mot privatpersoner.

Jag arbetar gärna med barn- och ungdomslitteratur, fackböcker, feelgood och deckare, men även annan skönlitteratur. 

Yrkesutbildningen till förlagsredaktör hittade jag av en slump och den var precis det jag sökt efter. Nu har jag redskapen för att kunna arbeta med ett av mina största intressen!

Jag börjar i liten skala vid sidan av mitt nuvarande arbete som miljö- och arbetsmiljökoordinator. Jag kommer även att fortsätta att förkovra mig med kurser inom litteratur och skrivande.

Tills vidare kan ni nå mig via e-post: elintotte@hotmail.com

Elins Svensson utbildad förlagsredaktör JW Förlag
Yrkesutbildning förlagsredaktör JW Förlag Elin Frykholm

Elin Frykholm

är verksam som skribent och korrekturläsare och snart även redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Mitt namn är Elin Frykholm och jag gick redaktörsutbildningen på JW Förlag eftersom jag länge haft ett stort intresse för förlagsbranschen.

Tidigare har jag pluggat bland annat litteraturvetenskap och svenska. För närvarande jobbar jag på Grenna Museum där jag har varierande arbetsuppgifter som bland annat inbegriper skrivande, korrekturläsning och layout av trycksaker och skrifter. 

På min fritid skriver jag mycket själv, målar gärna, håller på med bokbinderi och pysslar i min trädgård. Jag bor en bit utanför Jönköping tillsammans med min man och vår lilla dotter.

Just nu räcker tiden för frilansuppdrag inte riktigt till men jag kommer att ha möjlighet att ta uppdrag som lektör och redaktör inom en snar framtid.

Följ mig gärna på Instagram: @elin_frykholm


Utbildade förlagsredaktörer