Utbildade förlagsredaktörer

Yrkesutbildning förlagsredaktör är en utbildning som förbereder den studerande inför att arbeta inom förlagsbranschen 
med manusutveckling och redigering, som lektör och redaktör. 

Här presenterar sig några av de som gått utbildningen och som nu kan titulera sig  utbildade förlagsredaktörer.

De flesta kommer att starta upp en frilansverksamhet och erbjuda tjänster som lektör och redaktör.

En del kommer även att satsa på rollen som förläggare och har startat egna bokförlag.

Är du nyfiken på att delta i yrkesutbildningen och bli diplomerad förlagsredaktör? Här kan du läsa mer om utbildningens innehåll och nästa kursstart.

Agnetha Lundebring Jönsson, utbildad förlagsredaktör via JW förlag 2024

Agnetha Lundebring Jönsson

har startat upp ett eget bokförlag.

Att läsa har varit och är fortfarande en rolig hobby som tagit mig långt. Min bana började som recensent via mitt Instagramkonto. Att få förtroende av både förlag och författare har varit så givande. En förmån som tagit mig till den jag är idag. Att få möjlighet att testläsa manus och hjälpa till att ge konstruktiv feedback fick mig att inse att en gedigen utbildning var det som saknades.

Att få de rätta verktygen och en djupare förståelse hur en bokbransch fungerar är precis vad jag nu har fått.  Att läsa en bok idag har fått mig att inse hur en riktigt bra bok ska skrivas för att fånga läsaren. Varför stannar vissa böcker kvar längre hos läsaren? Nu vet jag svaret! För att knyta ihop en bok behövs en välutvecklad plan och det kan jag hjälpa mina kunder med. Att beröras är den finaste gåva en författare kan ge sin läsare. Här är jag med hela vägen och visar dess styrkor och svagheter.

Jag valde att gå utbildningen till förlagsredaktör för att hjälpa till att vässa manus på bästa sätt. Utbildningen har gett mig många verktyg om hur böcker är uppbyggda. Hur den dramaturgiska kurvan fungerar, hur man gestaltar och utvecklar karaktärer på bästa sätt. Listan är lång och dessa verktyg får man jobba med under utbildningen.

Jag har startat upp bokförlaget Ravenheart och kommer att hjälpa förlagets  författare att färdigställa manus i rollen som lektör, redaktör och korrekturläsare.

Hemsida: Hem – Ravenheart.se | Bokförlaget med inspiration och spänning
Instagram: @angelundebring

Elin Öholm

erbjuder tjänster som lektör och redaktör.

Under hela mitt vuxna liv har jag vetat att jag vill jobba med text. På sätt och vis är det det jag har ägnat mig åt de senaste tio åren (inom e-handelsbranschen), men jag har alltid längtat efter det skönlitterära. Jag har alltid både läst och skrivit, och la alla mina CSN-veckor på litteraturvetenskapliga kurser och kreativt skrivande i lite olika format. När jag hittade utbildningen Yrkesutbildning förlagsredaktör kändes det så självklart: det är ju så här jag äntligen ska lyckas ta mig in i bokbranschen! 

Under utbildningen har jag verkligen fått öva och utveckla min förmåga att se igenom en text, och att se dess potential. Jag har fått verktyg för att kunna guida en författare vidare i sitt arbete, och nu ser jag fram emot att få chansen att göra det här på riktigt. 

Jag kan idag titulera mig som frilansande redaktör och erbjuder både lektörs- och redaktörstjänster. Jag tar framför allt emot skönlitterära manus (alla genrer är välkomna), men är även öppen för fackboksmanus. 

Kontakt: elintereseoholm@gmail.com

Elin Öholm, utbildad förlagsredaktör via JW förlag 2024
Maria Burman utbildad förlagsredaktör 2024 via JW förlag

Maria Burman

erbjuder tjänster som redaktör, lektör och skrivcoach.

Jag heter Maria och är född och uppvuxen i Skåne, men bor numera i Dalarna. Ända sedan jag var barn har jag läst och skrivit mycket. Mitt intresse för litteratur ökade med åren och jag utbildade mig till skrivpedagog. Skrivandet resulterade så småningom i fyra publicerade barnböcker och en lättläst bok för vuxna.

I mitt arbete som diakon har jag undervisat kvinnor i svenska, vilket ytterligare väckte mitt intresse för svenska språket. Något som i sin tur ledde fram till tanken att få hjälpa andra författare att utveckla sina manus. Efter kursen ”Grundläggande manusutveckling” var det ingen tvekan om att jag ville ta nästa steg och utbilda mig till förlagsredaktör. Jag har inte ångrat det beslutet en sekund. Att få stötta och vägleda författare så att deras manus blir så bra som möjligt, är en oerhörd förmån och glädje. Min främsta styrka som lektör/redaktör är min noggrannhet och kunskap i pedagogik.

Jag erbjuder lektörstjänster, redaktörstjänster, coachning och första kapitel-analyser och tar emot manus i de flesta genrer, väldigt gärna barnboks- och feelgoodmanus. Men jag säger nej om det är något manus som inte känns rätt för mig.

Kontakt: maria.burman61@gmail.com
Instagram: @mariasuzanneburman

Ida Pettersson

erbjuder tjänster som redaktör, lektör och korrekturläsare, både till författare och förlag.

Jag har alltid älskat att läsa, skriva och analysera texter av olika slag. Tanken att få göra det på heltid, som redaktör, har varit en dröm. Genom att gå utbildningen till förlagsredaktör, och få en inblick i hur branschen fungerar, vässa mina egna analytiska egenskaper samt få en djupare förståelse kring vad som gör ett manus bra, blev drömmen till verklighet och jag har inte ångrat det en dag sedan dess.

Som person är jag ärlig, noggrann och fokuserad, men också väldigt snäll och konstruktiv i min kritik. Jag vill alltid se till att lyfta det som verkligen fungerar och bygga vidare från grundidén. Genom mitt företag erbjuder jag lektörstjänster, redaktörstjänster, korrläsning och första kapitel-analys.

Jag älskar all typ av litteratur och gillar att upptäcka nya genrer som jag kanske inte skulle ha upptäckt annars. Jag läser även många fackböcker och dras ofta mot hälsa och det holistiska tänket.

Hemsida: www.pionenpublishing.se
Kontakt: ida@pionenpublishing.se
Instagram: @pionenpublishing

Ida Pettersson, utbildad förlagsredaktör via JW förlags yrkesutbildning 2023
Emelie Svensson, utbildad förlagsredaktör via JW förlags yrkesutbildning 2023

Emelie Svensson

har precis startat sitt företag där hon kommer att erbjuda tjänster som redaktör och lektör till både författare och förlag.

Jag har varit en bokslukare sen jag lärde mig att läsa och har alltid en hög med böcker i närheten som väntar på att bli lästa. Genom mitt instagram-konto där jag recenserar böcker fick jag möjlighet att testläsa manus och det var då jag insåg hur kul jag tycker det är att analysera och jobba med en text.

Jag valde att gå utbildningen till förlagsredaktör för att få en djupare förståelse för förlagsbranschen, för att få kunskap om vad som egentligen händer bakom kulisserna. Men även för att vässa och slipa min analytiska ådra när det kommer till att utveckla ett manus på bästa sätt. Jag ville få en djupare kunskap för vad det är som ger ett flyt till en berättelse, hur dramaturgin påverkar berättelsens framåtrörelse och hur viktigt språket och dialogerna är för att fånga läsarna.

Som person är jag noggrann, fokuserad och älskar att grotta ner mig i detaljer. Dessa egenskaper kommer jag att ha stor nytta av i min roll som redaktör och lektör. Genom mitt företag kommer jag att erbjuda lektörstjänster, redaktörstjänster och första kapitel-analyser. Som lektör är jag vänlig men ärlig.

Jag brinner lite extra för cosy crime och fantasy, men alla skönlitterära manus är välkomna.

Hemsida: www.boktokan.se
Kontakt: emelie@boktokan.se
Instagram: @bok_tokan

Frida Hallberg

är verksam som författare och erbjuder tjänster som lektör, redaktör och skrivhandledare.

Under mina år som författare har jag testläst många manus. Att ta del av andras texter och skrivprocesser är väldigt spännande och förbättrar även mitt eget skrivande. Intresset att vara med och utveckla andras manus har växt allt mer och till slut valde jag att gå den här yrkesutbildningen till förlagsredaktör. När jag arbetar med andras texter är jag både snäll och vass och vill alltid manusets bästa. Jag vet att det är lätt att blanda ihop sig själv med sin text och jag vill hjälpa författaren att se sin text som ett material att arbeta med istället för en förlängning av sig själv – det blir lättare att klippa, skarva, lappa och slänga då och därmed skapa en så bra bok som möjligt.

Själv skriver jag magisk litteratur, det vill säga böcker som går under fantastikens paraply. Min specialitet är att få overkligheten verklig, att vidga möjligheterna till vad vi kan uppleva, tillsammans med min vurm för gestaltning och språk, karaktärer och relationer.

Jag tar emot manus i alla genrer.

Hemsida: www.faglarforlag.se
Kontakt: faglarforlag@gmail.com
Instagram: @frida.hallberg.forfattare

Frida Hallberg är utbildad förlagsredaktör via JW förlags yrkesutbildning 2023
Madelene Lundvall, utbildad förlagsredaktör via JW förlags yrkesutbildning 2023

Madelene Lundvall

är verksam som författare och är efter utbildningen redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Jag är en författare som gav ut min första bok 2016, och efter det har det kommit fler böcker och noveller. Jag är bosatt i Nynäshamn med familj och två katter.

Jag valde att gå utbildningen eftersom jag lockas av både textbearbetning och eget skrivande. Genom mitt företag kommer jag att arbeta som redaktör och lektör på frilansbasis åt olika förlag, men även mot privatpersoner. Att hjälpa författare att utveckla sina manus är både roligt och givande. Jag kan arbeta med de flesta genrer inom skönlitteratur och har redan varit involverad i allt från fantasy till deckare. Det är just detta jag tycker så mycket om, variationen inom mitt yrke.

Hemsida: www.madelenelundvall.com  
Instagram: @madelene_lundvall
Facebook: Madelene Lundvall

Rebecka Kaplan Sturk

är verksam som lektör, redaktör och korrekturläsare.  Hon arbetar också med faktagranskning av medicinska fackböcker och webbtexter.

I grunden är jag specialistläkare inom obstetrik och gynekologi, och det var efter att jag gett ut fackboken Vulvasmärta som jag kände att jag ville arbeta med att hjälpa andra författare att vässa och putsa sina texter. Idag arbetar jag också som chefredaktör för en medicinsk webbsida, Doktorn.com.

Jag valde att gå utbildningen till förlagsredaktör för att få en djupare kunskap om förlagsbranschen, och för att få en bred utbildning inom dramaturgi, gestaltning och språkgranskning. För mig är det en barndomsdröm som äntligen går i uppfyllelse; att få arbeta med texter och språk och hjälpa författare att utveckla och förbättra sina manus .

Jag erbjuder lektörsläsning, redaktörstjänst samt korrekturläsning av så väl skönlitteratur som fackböcker för både barn och vuxna. Mitt hjärta slår lite extra för historiska manus och för fackböcker om kvinnohälsa, kost eller psykologi, men alla genrer är välkomna hos mig! Via mig finns även möjligheten att få hjälp med att språk- och faktagranska webbtexter, debattartiklar och andra journalistiska verk.

Följ mig gärna på Instagram: @rebeckakaplansturk
Hemsida: www.rebeckakaplan.com

Rebecka Kaplan Sturk
Isabella Völker, utbildad förlagsredaktör via JW förlag och utbildnings yrkesutbilddning

Isabella Völker

är svensklärare och lektör. Hon har startat företaget Isabellas penna där hon erbjuder redaktörsläsningar, lektörsläsningar och första kapitel-analyser.

I mars 2022 debuterade jag med självbiografin Att mätta en besvärad själ. Redan under arbetets gång insåg jag att skrivandet var här för att stanna. Samtidigt fick jag lust att hjälpa andra författare och blivande författare att lyfta sina manus. Som svensklärare på gymnasiet är jag van vid att stötta elever i att hitta sin unika röst och van vid att ge framåtsyftande återkoppling. Därför kändes redaktörsutbildningen som ett naturligt steg. Jag ville vässa mina kunskaper, få nya verktyg och, framför allt, lära mig av andra. Det fick jag verkligen.

Jag har blivit en boknörd för att jag älskar berättelser och för att jag finner njutning i en författares språkliga stil. Några av mina litterära intresseområden är the great American novel, framställningen av arketyper i populärkulturen och temat hämnd. Att säkerställa att textens grundtema förverkligas konsekvent och att karaktärerna är trovärdiga är två av mina styrkor. Som lektör och redaktör tar jag emot både fackböcker och skönlitteratur. Övriga intressen är teater, pardans och mc-utflykter genom det soliga Skåne.

Kontakta mig gärna:
www.isabellaspenna.com
info@isabellaspenna.com
Instagram: @isabellaspenna

Jag ser fram emot att jobba med ditt manus!

Fredrik Abrahamsson

erbjuder skrivarkurser och redaktionella tjänster till privatpersoner och förlag, till en början som egenanställd.

Jag heter Fredrik Abrahamsson och är född 1980. Jag har varit en läsande och skrivande människa så länge jag kan minnas. Till vardags arbetar jag som lärare och jag har länge tänkt att jag vill göra någonting vid sidan av det, för att kanske på sikt ägna mig helt och hållet till min egen verksamhet.

Alla bär vi på små och stora berättelser, både skönlitterära och familjära. Jag vill hjälpa författarna att hitta den fulla potentialen i sina berättelser, oavsett om de är små eller stora. Inget skulle göra mig gladare än att få köpa en bok som tillkommit genom ett samarbete mellan mig och författaren. Jag tänker feed-forward när jag ger författaren ett utlåtande. Författaren ska känna inspiration och se nya möjligheter när hen får mitt utlåtande. Mina kurser ska leda till att de små och stora berättelserna dansar fram på datorskärmen och förgyller både författarens arbete och läsarens upplevelse.

Jag har givit ut två böcker på egen hand, båda handlar om historiska händelser och platser i mina hemtrakter, Öregrund. Jag har också givit ut boken ”Vandringsleder i norra Roslagen” på Vildmarksbiblioteket. Mitt nästa egna skrivprojekt är skönlitterärt. 

Hemsida: www.fredrikabrahamsson.org

Instagram: @fredrikskrivcoach

Fredrik Abrahamsson utbildad förlagsredaktör vid JW förlag
Mats Michaneck

Mats Michaneck

har precis startat sin firma Michaneck ord och mening där han kommer att erbjuda olika tjänster som redaktör, projektledare och lektör till både författare och förlag.

Jag heter Mats Michaneck och har skrivit sedan bokslukaråldern. Jag har gått Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, och utbildningen till förlagsredaktör kändes som ett naturligt steg för att fördjupa mina intressen för hela kedjan från manus till färdig bok.

Från att ge konstruktiv kritik till att bidra med idéer vill jag hjälpa författarna utveckla sina berättelser till fullödiga manus. Jag är uppriktig och strukturerad i mina omdömen och jobbar med ett vänligt förhållningssätt till texterna för att kunna ge den bästa/ärligaste feedbacken.

Jag har egenutgivit boken ”Jävla underbara diabetes” om mitt första år med diabetes. Mitt mål har varit att inspirera och visa på möjligheten att genom en livsstilsförändring kunna klara sig utan medicinering och må mycket bättre. Jag har tidigare mångårig erfarenhet som reporter, producent och projektledare inom TV.

Hemsida: www.michaneckordochmening.se 

E-post: mats@michaneckordochmening.se

Jag finns även på LinkedIn och på Instagram

Anneli Allen

är igång med sitt företag där hon kommer att erbjuda olika tjänster inom manusutveckling till författare och förlag.  

 Anneli Allen heter jag, och jag har alltid haft ett stort intresse för att läsa och skriva. Det är något speciellt med att få kliva in i en annan värld, och fantastiskt roligt att se hur en text växer fram och utvecklas. 

Jag är legitimerad lärare och på min fritid hänger jag gärna i stallet, läser eller är ute i skogen med hunden. Lite eget skrivande blir det också när det hinns med.  

Jag valde att gå utbildningen till förlagsredaktör just för att jag lockas av litteratur och skrivande. Jag vill hjälpa andra att vässa sina manus, få manuset att bli den bästa versionen av sig själv.
Barn- och ungdomsmanus ligger mig lite extra varmt om hjärtat, men arbetar gärna med andra genrer också som unga vuxna, feelgood m.m. 

Jag har startat företaget Anneli Allen manustjänster, där jag kan hjälpa dig som författare eller förlag med lektörs-, redaktörs- och korrekturläsning.

Hemsida: www.manustjanster.se
Instagram: manustjanster
Facebook: Anneli Allen manustjänster 

anneli allen
Ulrika Block

Ulrika Block

är på gång med att starta upp sitt egna företag och kommer snart att erbjuda lektörs- och redaktörsuppdrag.

Det finns alltid en story! Den insikten landade i mig redan under barndomen i den gula villan på Majbacka. Där uppmuntrades jag och mina systrar att fantisera, berätta, läsa och skriva. Ingen händelse, upplevelse, tanke eller känsla var för liten för att göra en berättelse av! Fröet som såddes i barndomen har lett mig till hundratals sidor av skrivande och läsande. När jag under en utbildning vid Skrivarakademin fick möjlighet att läsa andras texter, skapade det en lockelse att få vara en del av fler människors berättelser. Det fick mig att hoppa på utbildningen till förlagsredaktör.

Utöver att jag nu kan titulera mig förlagsredaktör har jag har närmare 20 års erfarenhet av arbete som advokat och bolagsjurist. För mig sitter det därför i ryggmärgen att hantera stora textmängder och att alltid se till helheten utan att missa detaljerna. Jag hoppas och tror att min bakgrund som jurist i kombination med min passion för att läsa och skriva kommer att vara en styrka för mig när jag åtar mig uppdrag.

Inom kort startar jag upp mitt företag Majbacka Stories. Jag kommer i första hand att vända mig till alla typer av förlag och erbjuda såväl redaktörsläsning som lektörsläsning.

Ni hittar mig framöver på www.majbackastories.se och på Linkedin.

Fanny Tengros

har startat ett bokförlag där hon inledningsvis kommer att erbjuda lektörstjänster och framöver ta emot manus för utgivning som kan kopplas till natur, hälsa och hållbarhet.

Jag är 31 år och bor på landet utanför Borås med sambo och två barn, samt hund och katt. Ursprungligen kommer jag från Sundsvall (Alnö) men flyttade ner för studier i geografi, humanekologi, psykologi och litteraturvetenskap.

Det var när jag startade min bokblogg för många år sedan och läste kopiösa mängder med böcker som litteraturintresset tog fart. Snart tog jag även tag i min egen författardröm och i samband med eget skrivande har jag gett respons på andras texter genom åren.

Jag lockas av många delar i bokproduktionen, därför valde jag att gå den här utbildningen till förlagsredaktör. Men också för att jag skrivit en memoar som planeras att bli den första boken att ges ut på förlaget. Innan utgivningen där tar fart ser jag så mycket fram emot att få hjälpa aspirerande och etablerade författare att utveckla och vässa sina manus.

Hemsida www.gryforlag.se
Instagram @gryforlag

Processed with VSCO with m3 preset
Alice Ekström - JW förlag och utbildning

Alice Ekström

är verksam som författare och illustratör och är efter utbildningen redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Jag är en 28 år gammal skånetös som bortsett från katter, böcker och te även älskar att sjunga och laga mat. Helst samtidigt.

Efter redaktörsutbildningen kommer jag att erbjuda frilansuppdrag som lektör och redaktör. Min expertis ligger främst inom genrerna fantasy, romance, feelgood och historisk.

Jag tror och hoppas att mina erfarenheter, efter fem år som verksam författare, kommer kunna hjälpa andra att vässa sina manus.

Hemsida: www.aliceekstrom.com  Instagram: @aliciaoakstream och @alicia_art_stream om ni är intresserade av mina illustratörstjänster.

Anette Nyberg

är verksam som författare och driver det nystartade bokförlaget Own Your Book.

Jag är författare av två feelgoodromaner som utkom 2020/2021, ”Som om ingenting hänt” och ”Som om det inte var nog”.
Det är böcker i en serie med igenkänning från vardagens pusslande i med- och motgång, en berättelse om vänskap och relationer och om att inte ge upp.

Jag valde att gå förlagsredaktörs-utbildningen hos JW förlag då jag ville skaffa mig mer kunskap och verktyg för en företagsidé som börjat gro i mitt huvud.
Som debutant saknade jag en plats där jag kunde söka information och få stöd i min resa mot att få min bok utgiven. Jag sökte efter sammanhang, tips och råd i jakten på mitt mål att starta upp ett företag som kan  erbjuda en mängd
olika verktyg för den som drömmer om att komma i mål med utgiven bok.

www.ownyourbook.se

Instagram: @anette.nyb
Facebook:  Anette Nyberg

Anette Nyström, utbildad redaktör JW Förlag
Mariah Andersson - Jw förlag och utbildning

Mariah Andersson

är utbildad specialistsjuksköterska och arbetar för närvarande som patientsäkerhetssamordnare inom rättspsykiatrin samtidigt som hon startat upp med manusutveckling och lektörsuppdrag.

Genom en tanke att utveckla mitt eget skrivande fastnade jag för utbildningen till förlagsredaktör. Under studiernas gång har jag lärt mig mycket och jag kommer att starta ett eget företag och ta uppdrag som lektör för att hjälpa författare att utveckla sina bokmanus. Min drivkraft är att se människor växa och att få bidra till ökad lust och kreativitet. 

Det som är mina främsta styrkor är mitt analytiska sinne och min specifika kunskap. Det vill säga människors beteenden, men även vad som blir logiskt och trovärdigt i berättelsen.

Övriga intressen är yoga, att sjunga och att vistas i min stuga i skogen. Men framför allt är jag mamma i en regnbågsfamilj och har nu som 40-åring uppnått det viktigaste på min bucketlist. 

Följ mig gärna på Instagram: @Skrivarglod
Hemsida: Skrivarglöd

Lise-Lotte Nyström

är utgiven barnboksförfattare och har startat ett eget bokförlag.

Jag har valt att förverkliga drömmen att starta upp ett eget förlag. Jag älskar böcker och att själv skriva. Jag är författare till flertalet böcker men främst barnboks serierna – Aila och Ada samt Syrenvinge. Jag är 56 år och bor med min man på landet en bit utanför Borås.

Utbildningen som förlagsredaktör har gett mig mycket mer ryggrad i det som jag tycker om att göra. Barnbokstemat startade när jag gjorde hitta på sagor till mina barn och nu även mina barnbarn. Det är en underbar känsla när det blir böcker till slut.

Jag har startat upp Avelibooks förlag. Förlagets genre är: fantasy barnböcker.

Via förlagets hemsida: www.avelibooks.se eller följ mig på Instagram: @avelibooks.

2
Jörhen Leidebrant, utbildad förlagsredaktör JW förlag

Jörgen Leidebrant

är  verksam som bibliotekarie och håller kurser i att skriva novell. Utbildningen har väckt en idé om att kanske starta upp ett framtida förlag för utgivning av noveller i ett nytt format.

Jag har hela livet haft ett stort intresse för böcker och skrivande och i mitt arbete som skolbibliotekarie på en högstadieskola har jag åtta år i rad varit ansvarig för att ta fram en antologi med högstadieelevernas egna noveller. Jag håller också i skrivarkurser för vuxna i att skriva noveller.

Jag vill göra något mer av detta och förlagsredaktörs-utbildningen känns som ett perfekt avstamp! Första steget blir antagligen att starta upp en egen hemsida med kurser i att skriva noveller och erbjudande om lektörsläsning. Andra steget blir kanske att starta upp ett eget mindre bokförlag, inriktat på just novellformen. 

Om jag skulle starta ett eget bokförlag tror jag att jag skulle försöka vidga synen på vad en berättelse kan vara och utforska e-bokens och e-ljudbokens möjligheter mer (än vad jag anses görs idag). 

Förutom att läsa och att skriva själv så är jag mycket intresserad av musik, och har en egen musikblogg där jag skriver om en låt varje dag på ett tema. Jag löptränar också (inför marathon) och är aktiv inom omställningsrörelsen för ett hållbart samhälle. 

Elin Edberg

är snart igång med sitt företag där hon kommer att erbjuda manusutvecklings-tjänster till författare och förlag. 

Jag heter Elin Edberg, är snart 34 år och är i dagsläget författare i blivande som debuterar med en skräckroman i augusti. Man hittar mig i Norrbotten där jag fyller all min ledig tid med ord och skrivande, både min egen och andras.

Under hösten 2022 är min plan att starta upp mitt företag där jag initialt kommer att erbjuda redaktörstjänst, lektörsläsningar och första- kapitelanalyser, med tanke att i framtiden erbjuda även kurser i skrivande. Det är en dröm för mig att få arbeta med andras texter, se dem uppnå sin fulla potential och inspirera till kreativitet! Jag har erfarenhet av de flesta genrer, men vurmar lite extra för fantastik.

För den som är nyfiken på mitt företagande och kanske också mitt skrivande kan följa mig på Instagram där jag heter @ordiblodet.

 

Jag ser fram emot att arbeta med era projekt!

Elin Edberg, utbldad förlagsredaktör JW förlag
Helena Andreasson utbildning redaktör JW Förlag
Foto: Katarina Persson

Helena Andréasson

är redan verksam som skrivcoach och lektör.  Som förlagsredaktör kan hon hjälpa författaren hela vägen i mål inför en bokutgivning.

Helena heter jag, en göteborgare som trivs bra här på västkusten, med närhet till både skog och hav.

Sommaren 2019 tog jag steget att bli lektör efter några års studier på universitet och folkhögskola. Jag lämnade ett jobb som socionom bakom mig och är så glad över att jag vågade starta eget. Att hjälpa aspirerande författare och författare att utveckla och vässa sina manus är både roligt och givande.

Men varför valde jag som lektör att gå Jennys utbildning? Jo, för att få en fördjupad kunskap om förlagsbranschen och för att som förlagsredaktör kunna gå in på djupet i ett manus inför en utgivning.

Jag erbjuder lektörsläsningar, första kapitel-analyser och skrivcoachning. Du hittar även handledande samtal, läsningar av synopsis och skrivarkurser hos mig. Jag tar emot manus i de flesta genrer men säger nej om jag inte tror att jag är rätt lektör för din bok. Mitt hjärta slår lite extra för ungdomsmanus, liksom olika sorters fantasy. Men främst ser jag en bra bok som en bra bok, och då spelar inte genren så stor roll.

Instagram finns jag som @helenaaskrivcoach
Hemsidawww.helenaaskrivcoach.com 

Elin Svensson

är redo att ta sig an lektörs- och redaktörsuppdrag som frilans vid sidan om sitt nuvarande arbete.

Elin Svensson heter jag, är 47 år och bor med min familj i Vimmerby i Småland. Jag har alltid älskat att läsa och skriva. Jag är naturvetare i botten och har i mitt tidigare yrkesliv bland annat arbetat med faktatexter, argumenterande texter, beslutstexter och information. 

Som utbildad förlagsredaktör hoppas jag kunna arbeta som redaktör och lektör på frilansbasis, i första hand åt olika förlag men även mot privatpersoner.

Jag arbetar gärna med barn- och ungdomslitteratur, fackböcker, feelgood och deckare, men även annan skönlitteratur. 

Yrkesutbildningen till förlagsredaktör hittade jag av en slump och den var precis det jag sökt efter. Nu har jag redskapen för att kunna arbeta med ett av mina största intressen!

Jag börjar i liten skala vid sidan av mitt nuvarande arbete som miljö- och arbetsmiljökoordinator. Jag kommer även att fortsätta att förkovra mig med kurser inom litteratur och skrivande.

Tills vidare kan ni nå mig via e-post: elintotte@hotmail.com

Elins Svensson utbildad förlagsredaktör JW Förlag
Yrkesutbildning förlagsredaktör JW Förlag Elin Frykholm

Elin Frykholm

är verksam som skribent och korrekturläsare och snart även redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Mitt namn är Elin Frykholm och jag gick redaktörsutbildningen på JW Förlag eftersom jag länge haft ett stort intresse för förlagsbranschen.

Tidigare har jag pluggat bland annat litteraturvetenskap och svenska. För närvarande jobbar jag på Grenna Museum där jag har varierande arbetsuppgifter som bland annat inbegriper skrivande, korrekturläsning och layout av trycksaker och skrifter. 

På min fritid skriver jag mycket själv, målar gärna, håller på med bokbinderi och pysslar i min trädgård. Jag bor en bit utanför Jönköping tillsammans med min man och vår lilla dotter.

Just nu räcker tiden för frilansuppdrag inte riktigt till men jag kommer att ha möjlighet att ta uppdrag som lektör och redaktör inom en snar framtid.

Följ mig gärna på Instagram: @elin_frykholm

 

Melanie Larsson

erbjuder tjänster som redaktör och lektör till både privatpersoner och förlag vid sidan om sitt arbete som läkare.

Böcker har funnits med mig sen barnsben och mitt tidigaste minne är att min mor läste för mig innan sängdags. Jag började skriva redan innan jag påbörjade läkarprogrammet 2013, och sedan dess har mina intressen för det skrivna ordet och vetenskapen följts åt. Jag är själv aspirerande författare, publicerad i 2 novellantologier och hoppas själv kunna skicka iväg ett manus till förlag en dag. När jag tog examen från läkarprogrammet gav jag mig utbildningen till förlagsredaktör i examenspresent och det har jag inte ångrat ett ögonblick.

Redan innan utbildningen till förlagsredaktör satt jag med skrivarvänners manus och läste inför novelltävlingar och redigeringsrundor. När sedan en skrivväns manus blev antaget till förlag kände jag att det var ett typ av arbete jag ville fortsätta med. Just samarbetet med en författare, förtroendet att få läsa någon annans text och kunna hjälpa till att förbättra den är häftig!

Jag erbjuder tjänster för ett manus alla stadier, från synopsis, första utkast till redaktörsnivå och även om mitt fokus ligger inom det övernaturliga, fantastik och science fiction, läser jag de flesta genrer med stort intresse. 

Instagram: @manuskemi
Hemsida: www.manuskemi.se

 

Melanie Larsson utbildad förlagsredaktör
Utbildade förlagsredaktörer