Utbildade förlagsredaktörer

Yrkesutbildning förlagsredaktör är en utbildning som förbereder den studerande inför att arbeta inom förlagsbranschen 
med manusutveckling och redigering, som lektör och redaktör. 

Här presenterar sig några av de som gått utbildningen och nu kan titulera sig som utbildade förlagsredaktörer.

De flesta kommer att starta upp en frilansverksamhet och erbjuda tjänster som lektör och redaktör.
En del kommer även att satsa på rollen som förläggare och har startat egna bokförlag.

 

Nyfiken på att delta i yrkesutbildningen och bli diplomerad förlagsredaktör? Här kan du läsa mer om utbildningens innehåll och nästa kursstart.

Mats Michaneck

Mats Michaneck

har precis startat sin firma Michaneck ord och mening där han kommer att erbjuda olika tjänster som redaktör, projektledare och lektör till både författare och förlag.

Jag heter Mats Michaneck och har skrivit sedan bokslukaråldern. Jag har gått Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, och utbildningen till förlagsredaktör kändes som ett naturligt steg för att fördjupa mina intressen för hela kedjan från manus till färdig bok.

Från att ge konstruktiv kritik till att bidra med idéer vill jag hjälpa författarna utveckla sina berättelser till fullödiga manus. Jag är uppriktig och strukturerad i mina omdömen och jobbar med ett vänligt förhållningssätt till texterna för att kunna ge den bästa/ärligaste feedbacken.

Jag har egenutgivit boken ”Jävla underbara diabetes” om mitt första år med diabetes. Mitt mål har varit att inspirera och visa på möjligheten att genom en livsstilsförändring kunna klara sig utan medicinering och må mycket bättre. Jag har tidigare mångårig erfarenhet som reporter, producent och projektledare inom TV.

Hemsida: www.michaneckordochmening.se (under konstruktion)

E-post: mats@michaneckordochmening.se

Jag finns även på LinkedIn och på Instagram

Anneli Allen

är igång med sitt företag där hon kommer att erbjuda olika tjänster inom manusutveckling till författare och förlag.  

 Anneli Allen heter jag, och jag har alltid haft ett stort intresse för att läsa och skriva. Det är något speciellt med att få kliva in i en annan värld, och fantastiskt roligt att se hur en text växer fram och utvecklas. 

Jag är legitimerad lärare och på min fritid hänger jag gärna i stallet, läser eller är ute i skogen med hunden. Lite eget skrivande blir det också när det hinns med.  

Jag valde att gå utbildningen till förlagsredaktör just för att jag lockas av litteratur och skrivande. Jag vill hjälpa andra att vässa sina manus, få manuset att bli den bästa versionen av sig själv.
Barn- och ungdomsmanus ligger mig lite extra varmt om hjärtat, men arbetar gärna med andra genrer också som unga vuxna, feelgood m.m. 

Jag har startat företaget Anneli Allen manustjänster, där jag kan hjälpa dig som författare eller förlag med lektörs-, redaktörs- och korrekturläsning.

Hemsida: www.manustjanster.se
Instagram: manustjanster
Facebook: Anneli Allen manustjänster 

anneli allen
Ulrika Block

Ulrika Block

är på gång med att starta upp sitt egna företag och kommer snart att erbjuda lektörs- och redaktörsuppdrag.

Det finns alltid en story! Den insikten landade i mig redan under barndomen i den gula villan på Majbacka. Där uppmuntrades jag och mina systrar att fantisera, berätta, läsa och skriva. Ingen händelse, upplevelse, tanke eller känsla var för liten för att göra en berättelse av! Fröet som såddes i barndomen har lett mig till hundratals sidor av skrivande och läsande. När jag under en utbildning vid Skrivarakademin fick möjlighet att läsa andras texter, skapade det en lockelse att få vara en del av fler människors berättelser. Det fick mig att hoppa på utbildningen till förlagsredaktör.

Utöver att jag nu kan titulera mig förlagsredaktör har jag har närmare 20 års erfarenhet av arbete som advokat och bolagsjurist. För mig sitter det därför i ryggmärgen att hantera stora textmängder och att alltid se till helheten utan att missa detaljerna. Jag hoppas och tror att min bakgrund som jurist i kombination med min passion för att läsa och skriva kommer att vara en styrka för mig när jag åtar mig uppdrag.

Inom kort startar jag upp mitt företag Majbacka Stories. Jag kommer i första hand att vända mig till alla typer av förlag och erbjuda såväl redaktörsläsning som lektörsläsning.

Ni hittar mig framöver på www.majbackastories.se och på Linkedin.

Fanny Tengros

har startat ett bokförlag där hon inledningsvis kommer att erbjuda lektörstjänster och framöver ta emot manus för utgivning som kan kopplas till natur, hälsa och hållbarhet.

Jag är 31 år och bor på landet utanför Borås med sambo och två barn, samt hund och katt. Ursprungligen kommer jag från Sundsvall (Alnö) men flyttade ner för studier i geografi, humanekologi, psykologi och litteraturvetenskap.

Det var när jag startade min bokblogg för många år sedan och läste kopiösa mängder med böcker som litteraturintresset tog fart. Snart tog jag även tag i min egen författardröm och i samband med eget skrivande har jag gett respons på andras texter genom åren.

Jag lockas av många delar i bokproduktionen, därför valde jag att gå den här utbildningen till förlagsredaktör. Men också för att jag skrivit en memoar som planeras att bli den första boken att ges ut på förlaget. Innan utgivningen där tar fart ser jag så mycket fram emot att få hjälpa aspirerande och etablerade författare att utveckla och vässa sina manus.

Hemsida www.gryforlag.se

Instagram @gryforlag

Processed with VSCO with m3 preset
Alice Ekström - JW förlag och utbildning

Alice Ekström

är verksam som författare och illustratör och är efter utbildningen redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Jag är en 28 år gammal skånetös som bortsett från katter, böcker och te även älskar att sjunga och laga mat. Helst samtidigt.

Efter redaktörsutbildningen kommer jag att erbjuda frilansuppdrag som lektör och redaktör. Min expertis ligger främst inom genrerna fantasy, romance, feelgood och historisk.

Jag tror och hoppas att mina erfarenheter, efter fem år som verksam författare, kommer kunna hjälpa andra att vässa sina manus.

Hemsida: www.aliceekstrom.com  Instagram: @aliciaoakstream och @alicia_art_stream om ni är intresserade av mina illustratörstjänster.

Anette Nyberg

är verksam som författare och driver det nystartade bokförlaget Own Your Book.

Jag är författare av två feelgoodromaner som utkom 2020/2021, ”Som om ingenting hänt” och ”Som om det inte var nog”.
Det är böcker i en serie med igenkänning från vardagens pusslande i med- och motgång, en berättelse om vänskap och relationer och om att inte ge upp.

Jag valde att gå förlagsredaktörs-utbildningen hos JW förlag då jag ville skaffa mig mer kunskap och verktyg för en företagsidé som börjat gro i mitt huvud.
Som debutant saknade jag en plats där jag kunde söka information och få stöd i min resa mot att få min bok utgiven. Jag sökte efter sammanhang, tips och råd i jakten på mitt mål att starta upp ett företag som kan  erbjuda en mängd
olika verktyg för den som drömmer om att komma i mål med utgiven bok.

www.ownyourbook.se

Instagram som @anette.nyb
och på Facebook som Anette Nyberg.

Anette Nyström, utbildad redaktör JW Förlag
Mariah Andersson - Jw förlag och utbildning

Mariah Andersson

är utbildad specialistsjuksköterska och arbetar för närvarande som patientsäkerhetssamordnare inom rättspsykiatrin samtidigt som hon startat upp med manusutveckling och lektörsuppdrag.

Genom en tanke att utveckla mitt eget skrivande fastnade jag för utbildningen till förlagsredaktör. Under studiernas gång har jag lärt mig mycket och jag kommer att starta ett eget företag och ta uppdrag som lektör för att hjälpa författare att utveckla sina bokmanus. Min drivkraft är att se människor växa och att få bidra till ökad lust och kreativitet. 

Det som är mina främsta styrkor är mitt analytiska sinne och min specifika kunskap. Det vill säga människors beteenden, men även vad som blir logiskt och trovärdigt i berättelsen.

Övriga intressen är yoga, att sjunga och att vistas i min stuga i skogen. Men framför allt är jag mamma i en regnbågsfamilj och har nu som 40-åring uppnått det viktigaste på min bucketlist. 

Följ mig gärna på Instagram: @Skrivarglod
Min hemsida är under uppstart i mars: https://mariah810912.wixsite.com/skrivarglod

Lise-Lotte Nyström

är utgiven barnboksförfattare och har startat ett eget bokförlag.

Jag har valt att förverkliga drömmen att starta upp ett eget förlag. Jag älskar böcker och att själv skriva. Jag är författare till flertalet böcker men främst barnboks serierna – Aila och Ada samt Syrenvinge. Jag är 56 år och bor med min man på landet en bit utanför Borås.

Utbildningen som förlagsredaktör har gett mig mycket mer ryggrad i det som jag tycker om att göra. Barnbokstemat startade när jag gjorde hitta på sagor till mina barn och nu även mina barnbarn. Det är en underbar känsla när det blir böcker till slut.

Jag har startat upp Avelibooks förlag. Förlagets genre är: fantasy barnböcker.

Via förlagets hemsida: www.avelibooks.se eller följ mig på Instagram: @avelibooks.

 

 

2
Jörhen Leidebrant, utbildad förlagsredaktör JW förlag

Jörgen Leidebrant

är  verksam som bibliotekarie och håller kurser i att skriva novell. Utbildningen har väckt en idé om att kanske starta upp ett framtida förlag för utgivning av noveller i ett nytt format.

Jag har hela livet haft ett stort intresse för böcker och skrivande och i mitt arbete som skolbibliotekarie på en högstadieskola har jag åtta år i rad varit ansvarig för att ta fram en antologi med högstadieelevernas egna noveller. Jag håller också i skrivarkurser för vuxna i att skriva noveller.

Jag vill göra något mer av detta och förlagsredaktörs-utbildningen känns som ett perfekt avstamp! Första steget blir antagligen att starta upp en egen hemsida med kurser i att skriva noveller och erbjudande om lektörsläsning. Andra steget blir kanske att starta upp ett eget mindre bokförlag, inriktat på just novellformen. 

Om jag skulle starta ett eget bokförlag tror jag att jag skulle försöka vidga synen på vad en berättelse kan vara och utforska e-bokens och e-ljudbokens möjligheter mer (än vad jag anses görs idag). 

Förutom att läsa och att skriva själv så är jag mycket intresserad av musik, och har en egen musikblogg där jag skriver om en låt varje dag på ett tema. Jag löptränar också (inför marathon) och är aktiv inom omställningsrörelsen för ett hållbart samhälle. 

Elin Edberg

är snart igång med sitt företag där hon kommer att erbjuda manusutvecklings-tjänster till författare och förlag. 

Jag heter Elin Edberg, är snart 34 år och är i dagsläget författare i blivande som debuterar med en skräckroman i augusti. Man hittar mig i Norrbotten där jag fyller all min ledig tid med ord och skrivande, både min egen och andras.

Under hösten 2022 är min plan att starta upp mitt företag där jag initialt kommer att erbjuda redaktörstjänst, lektörsläsningar och första- kapitelanalyser, med tanke att i framtiden erbjuda även kurser i skrivande. Det är en dröm för mig att få arbeta med andras texter, se dem uppnå sin fulla potential och inspirera till kreativitet! Jag har erfarenhet av de flesta genrer, men vurmar lite extra för fantastik.

För den som är nyfiken på mitt företagande och kanske också mitt skrivande kan följa mig på Instagram där jag heter @ordiblodet i väntan på hemsida som kommer senare under året.

Jag ser fram emot att arbeta med era projekt!

Elin Edberg, utbldad förlagsredaktör JW förlag
Helena Andreasson utbildning redaktör JW Förlag
Foto: Katarina Persson

Helena Andréasson

är redan verksam som skrivcoach och lektör.  Som förlagsredaktör kan hon hjälpa författaren hela vägen i mål inför en bokutgivning.

Helena heter jag, en göteborgare som trivs bra här på västkusten, med närhet till både skog och hav.

Sommaren 2019 tog jag steget att bli lektör efter några års studier på universitet och folkhögskola. Jag lämnade ett jobb som socionom bakom mig och är så glad över att jag vågade starta eget. Att hjälpa aspirerande författare och författare att utveckla och vässa sina manus är både roligt och givande.

Men varför valde jag som lektör att gå Jennys utbildning? Jo, för att få en fördjupad kunskap om förlagsbranschen och för att som förlagsredaktör kunna gå in på djupet i ett manus inför en utgivning.

Jag erbjuder lektörsläsningar, första kapitel-analyser och skrivcoachning. Du hittar även handledande samtal, läsningar av synopsis och skrivarkurser hos mig. Jag tar emot manus i de flesta genrer men säger nej om jag inte tror att jag är rätt lektör för din bok. Mitt hjärta slår lite extra för ungdomsmanus, liksom olika sorters fantasy. Men främst ser jag en bra bok som en bra bok, och då spelar inte genren så stor roll.

Instagram och Facebook finns jag som @helenaaskrivcoach
Hemsidawww.helenaaskrivcoach.com 

Elin Svensson

är redo att ta sig an lektörs- och redaktörsuppdrag som frilans vid sidan om sitt nuvarande arbete.

Elin Svensson heter jag, är 47 år och bor med min familj i Vimmerby i Småland. Jag har alltid älskat att läsa och skriva. Jag är naturvetare i botten och har i mitt tidigare yrkesliv bland annat arbetat med faktatexter, argumenterande texter, beslutstexter och information. 

Som utbildad förlagsredaktör hoppas jag kunna arbeta som redaktör och lektör på frilansbasis, i första hand åt olika förlag men även mot privatpersoner.

Jag arbetar gärna med barn- och ungdomslitteratur, fackböcker, feelgood och deckare, men även annan skönlitteratur. 

Yrkesutbildningen till förlagsredaktör hittade jag av en slump och den var precis det jag sökt efter. Nu har jag redskapen för att kunna arbeta med ett av mina största intressen!

Jag börjar i liten skala vid sidan av mitt nuvarande arbete som miljö- och arbetsmiljökoordinator. Jag kommer även att fortsätta att förkovra mig med kurser inom litteratur och skrivande.

Tills vidare kan ni nå mig via e-post: elintotte@hotmail.com

Elins Svensson utbildad förlagsredaktör JW Förlag
Yrkesutbildning förlagsredaktör JW Förlag Elin Frykholm

Elin Frykholm

är verksam som skribent och korrekturläsare och snart även redo att ta uppdrag som frilansande lektör och redaktör.

Mitt namn är Elin Frykholm och jag gick redaktörsutbildningen på JW Förlag eftersom jag länge haft ett stort intresse för förlagsbranschen.

Tidigare har jag pluggat bland annat litteraturvetenskap och svenska. För närvarande jobbar jag på Grenna Museum där jag har varierande arbetsuppgifter som bland annat inbegriper skrivande, korrekturläsning och layout av trycksaker och skrifter. 

På min fritid skriver jag mycket själv, målar gärna, håller på med bokbinderi och pysslar i min trädgård. Jag bor en bit utanför Jönköping tillsammans med min man och vår lilla dotter.

Just nu räcker tiden för frilansuppdrag inte riktigt till men jag kommer att ha möjlighet att ta uppdrag som lektör och redaktör inom en snar framtid.

Följ mig gärna på Instagram: @elin_frykholm


Utbildade förlagsredaktörer