Bokutgivning och förlagskunskap
Utbildning Bokutgivning och förlagskunskap

Utbildningen för dig som vill ge ut dina egna böcker och/eller starta ett bokförlag.

Bokutgivning och förlagskunskap är en digital utbildning på distans som innehåller både teori och praktiska moment. Utbildningen förbereder den studerande inför att självständigt kunna ge ut böcker, som egenutgivare eller som ett förlag.        

Bokutgivning och förlagskunskap startar nästa gång: mars 2024.  

Som alternativ kan du nu även gå kursen i självstudieform. Gå utbildningen (12 veckor) när det passar dig. Mer om självstudiekursen kan du läsa här!

Innehåll bokutgivning och förlagskunskap

Utbildningen innehåller både teori och praktiska moment. Målet är att du efter utbildningen ska ha de kunskaper som krävs för att självständigt kunna leda projekt inom bokutgivning, samt att du har kommit i mål eller kommit en bra bit på vägen med ditt individuella projektarbete. Det kan handla om att ge ut en aktuell titel eller att planera och starta upp ditt förlag.

Innehållet i utbildningen Bokutgivning och förlagskunskap kan delas upp i tre huvudmoment: förlagskunskap, redaktionellt arbete och individuellt projektarbete.

Förlagskunskap: Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. Grundläggande juridik inom förlagsverksamhet. Kostnadsberäkning och vinstmarginal samt lanserings- och marknadsföringsaktiviteter i samband med en utgivning.

Redaktionellt arbete: Kunskap om texter som baksidestext och katalogtext. Registrering av titel och metadata i bland annat Bokinfo. Innehåll i pressmeddelande, författarpresentation, produkt- och annonstext.

Projektarbete: Under kursens gång jobbar deltagarna mot ett individuellt uppsatt mål. Det kan handla om att lägga grunden för en förlagsstart eller genomföra delar i en pågående bokutgivning.

 

Studieform och upplägg

Distansutbildning med webbmöten. Blended learning med bland annat inspelade lektioner, övningar, reflektionsmaterial, gruppcoachning och eget arbete i projektform utifrån uppsatt mål.

Vi ses varannan vecka (torsdag kl. 18–19.30)  via webbmöten (Zoom) för genomgångar, uppföljning, diskussion och gemensamma övningar.

Studietid: 12 veckor. 

Nästa utbildningsstart: 7/3 2024 

Första webbmöte: torsdag 14/3.

Studietakt: 25-50 % beroende på förkunskaper och individuellt mål. Studieformen möjliggör kombination med arbete eller andra studier.

Efter utbildningen får deltagare som slutfört hela utbildning ett kursintyg och diplom. Förutsättningen är att den studerande har tagit del av samtliga digitala föreläsningar samt deltagit i de flesta gruppcoachning-tillfällena (digitala webbmöten varannan vecka).

 

Kursledare och föreläsare

Kursledare: Jenny Westerlund, redaktör och förläggare vid JW förlag och utbildning AB som även driver Skrivfokus och är utbildad yrkeslärare.

Jenny håller i de flesta av utbildningens föreläsningar, samtliga webbmöten samt ger  kontinuerlig handledning i gruppen under utbildningens gång.

Gästföreläsare inom olika delar av förlagsbranschen delar med sig av sin kunskap inom bland annat redaktionellt arbete. Dessa föreläsningar kan hållas på annan tid än ordinarie webbmöten. Om du inte har möjlighet att delta spelas innehållet in och läggs ut på kursplattformen att ta del av i efterhand.

 

Kostnad

14.800 kr + moms (18.500)

Du kan välja att dela upp din betalning på tre fakturor. 

 

Delta i bokutgivning och förlagskunskap

Du kan nu ansöka till utbildningen som startar 7 mars 2024

Digitala webbmöten hålls kvällstid mellan kl. 18–19.30, varannan onsdag med start 14/3 och avslutning 23/5 .

Max antal deltagare: 10

Här kan du kika på översikt av innehållet i kursplattformen.

Ansökan: skicka ett mejl med beskrivning av ditt mål med att delta i utbildningen Bokutgivning och förlagskunskap.
Om du bedöms ha rätt förutsättningar för att tillgodogöra dig utbildningen och det finns platser kvar får du erbjudande om att delta. För att garantera din plats betalas en anmälningsavgift på 10 % av utbildningens totala kostnad in. I samband med utbildningens start betalas resterande summa. Du har även möjlighet att välja delbetalning med en uppdelning på tre inbetalningar.

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansök via mejl: utb@jwforlag.se.

Hanna Wesslén
Hanna WesslénBokutgivning och förlagskunskap
Läs mer
Särskilt bra var att Jenny delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter från att driva förlag. Det var som att få komma in lite bakom kulisserna i förlagsvärlden. Jag tyckte även att utbildningsmaterialet och gästföreläsarna var mycket bra. Jag kan varmt rekommendera utbildningen till alla som vill starta förlag eller ge ut en bok på eget förlag.
Viktoria Andersson
Viktoria AnderssonLyckas med bokutgivning (självstudiekurs)
Läs mer
Innehållet i lektionerna var omfattande och jag var glatt överraskad att lektionerna även innehöll faktiska exempel och tips som erhållits genom erfarenhet i branschen. Väldigt bra respons med snabb och tydlig återkoppling från utbildningsledaren. Utbildningsledaren gav tips och förslag som gav mig möjlighet att reflektera över uppgiften igen utifrån ett annat perspektiv. Jag sökte till utbildningen för jag ville lära mig hur jag startar ett eget förlag. Utbildningen har gett mig bred kunskap inom området och de praktiska steg som tas vid förlagsstart. Utbildningen har inspirerat mig att göra research och planering så att jag kan känna trygghet i de konkreta stegen mot förlagsstart.
Helene Lindström
Helene LindströmBokutgivning och förlagskunskap
Läs mer
Jag gick den digitala utbildningen Bokutgivning och förlagskunskap under hösten 2022. Upplägget med digitala lektioner/ träffar varannan onsdag kväll var perfekt för mig som arbetar heltid. Utbildningen har verkligen uppfyllt alla mina förväntningar och lite till! Jenny är kunnig, oerhört pedagogisk och har skapat ett relevant, snyggt och lärorikt material. Gästföreläsarna var klockrena och jag upplevde att de delade med sig mycket av sina kunskaper. I vår lilla grupp kunde alla komma till tals och Jenny såg verkligen till var och ens unika behov. Jag är definitivt mycket närmare bokutgivning nu tack vare JW Förlag!
Viveca Österman
Viveca ÖstermanBokutgivning och förlagskunskap
Läs mer
Jag tycker kursen som helhet har varit bra, informativ och pedagogiskt upplagd. Bra lektionsinnehåll och lagom mycket uppgifter. Speciellt den respons jag fick på inlämningsuppgifter och texter var mycket värdefull. Väldigt bra med alla stegen i bokutgivningsprocessen.
Sara Gren
Sara GrenBokutgivning och förlagskunskap
Läs mer
Utbildningen har haft STOR nytta. Kursen har gett mig den kunskap jag behöver för att överhuvudtaget våga starta upp ett förlag. Från att ha tänkt: ”Det vore spännande att ha ett eget bokförlag i framtiden.” Till att nu ha startat ett förlag och antagit det första manuset!
Föregående
Nästa
Bokutgivning och förlagskunskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *