Utbildningen för dig som vill ge ut dina egna böcker och/eller starta ett bokförlag.
Bokutgivning och förlagskunskap är en digital utbildning på distans som innehåller både teori och praktiska moment. Utbildningen förbereder den studerande inför att självständigt kunna ge ut böcker, som egenutgivare eller som ett förlag.
Bokutgivning och förlagskunskap startar nästa gång: mars 2025.
Som alternativ kan du nu även gå kursen i självstudieform. Gå utbildningen (12 veckor) när det passar dig. Mer om självstudiekursen kan du läsa här!mars
Innehåll bokutgivning och förlagskunskap
Utbildningen innehåller både teori och praktiska moment. Målet är att du efter utbildningen ska ha de kunskaper som krävs för att självständigt kunna leda projekt inom bokutgivning, samt att du har kommit i mål eller kommit en bra bit på vägen med ditt individuella projektarbete. Det kan handla om att ge ut en aktuell titel eller att planera och starta upp ditt förlag.
Innehållet i utbildningen Bokutgivning och förlagskunskap kan delas upp i tre huvudmoment: förlagskunskap, redaktionellt arbete och individuellt projektarbete.
Förlagskunskap: Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. Grundläggande juridik inom förlagsverksamhet. Kostnadsberäkning och vinstmarginal samt lanserings- och marknadsföringsaktiviteter i samband med en utgivning.
Redaktionellt arbete: Kunskap om texter som baksidestext och katalogtext. Registrering av titel och metadata i bland annat Bokinfo. Innehåll i pressmeddelande, författarpresentation, produkt- och annonstext.
Projektarbete: Under kursens gång jobbar deltagarna mot ett individuellt uppsatt mål. Det kan handla om att lägga grunden för en förlagsstart eller genomföra delar i en pågående bokutgivning.
Studieform och upplägg
Distansutbildning med webbmöten. Blended learning med bland annat inspelade lektioner, övningar, reflektionsmaterial, gruppcoachning och eget arbete i projektform utifrån uppsatt mål.
Vi ses varannan vecka (onsdag kl. 18–19.30) via webbmöten (Zoom) för genomgångar, uppföljning, diskussion och gemensamma övningar.
Studietid: 12 veckor.
Nästa utbildningsstart: mars 2025
Studietakt: 25-50 % beroende på förkunskaper och individuellt mål. Studieformen möjliggör kombination med arbete eller andra studier.
Efter utbildningen får deltagare som slutfört hela utbildning ett kursintyg och diplom. Förutsättningen är att den studerande har tagit del av samtliga digitala föreläsningar samt deltagit i de flesta gruppcoachning-tillfällena (digitala webbmöten varannan vecka).
Kursledare och föreläsare
Kursledare: Jenny Westerlund, redaktör och förläggare vid JW förlag och utbildning AB som även driver Skrivfokus och är utbildad yrkeslärare.
Jenny håller i de flesta av utbildningens föreläsningar, samtliga webbmöten samt ger kontinuerlig handledning i gruppen under utbildningens gång.
Gästföreläsare inom olika delar av förlagsbranschen delar med sig av sin kunskap inom bland annat redaktionellt arbete. Dessa föreläsningar kan hållas på annan tid än ordinarie webbmöten. Om du inte har möjlighet att delta spelas innehållet in och läggs ut på kursplattformen att ta del av i efterhand.
Kostnad
14.800 kr + moms (18.500)
Du kan välja att dela upp din betalning på tre fakturor.
Delta i bokutgivning och förlagskunskap
Du kan nu ansöka till utbildningen som startar i början av mars 2025.
Digitala webbmöten hålls kvällstid mellan kl. 18–19.30, varannan onsdag.
Max antal deltagare: 10
Här kan du kika på översikt av innehållet i kursplattformen.
Ansökan: skicka ett mejl med beskrivning av ditt mål med att delta i utbildningen Bokutgivning och förlagskunskap.
Om du bedöms ha rätt förutsättningar för att tillgodogöra dig utbildningen och det finns platser kvar får du erbjudande om att delta. För att garantera din plats betalas en anmälningsavgift på 10 % av utbildningens totala kostnad in. I samband med utbildningens start betalas resterande summa. Du har även möjlighet att välja delbetalning med en uppdelning på tre inbetalningar.
Varmt välkommen med din ansökan!
Ansök via mejl: utb@jwforlag.se.