Yrkesutbildning förlagsredaktör, jobba i förlagsbranschen
Yrkesutbildning förlagsredaktör

Nu kan du som är intresserad av att jobba inom förlagsbranschen gå denna yrkesutbildning inom manusutveckling och förlagskunskap och bli förlagsredaktör. Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta vid förlag, frilansa som redaktör och manusutvecklare och kanske ge ut egna eller andras böcker via ett eget bokförlag!

Yrkesutbildning förlagsredaktör startar den 13 september 2021. FULLSATT!

Anmälan för nästa utbildningsstart i september 2022 öppnar upp i mars.

Innehåll yrkesutbildning förlagsredaktör

Utbildningen innehåller både teori och praktiska moment. Målet är att du ska kunna utveckla och redigera olika texter och bokmanus, kunna producera relevanta texter samt veta hur du ska gå tillväga för att ge ut en bok i praktiken tillsammans med andra aktörer som formgivare, tryckerier osv. Därför ligger fokus på konkreta, praktiska övningar som du kommer att ha nytta av i ditt kommande arbete.

Innehållet i yrkesutbildningen kan delas upp i tre huvudmoment: manusutveckling, redaktionellt arbete och bokproduktion/förlagskunskap.

Manusutveckling

Textanalys, respons och manusutveckling på olika nivåer. För att du ska få en bred kunskapsbas arbetar vi med texter och manus i olika genrer, för olika åldrar. Vi arbetar både med skönlitterära manus och faktatexter.

Redaktionellt arbete:

Redigering, korrekturläsning samt viss copywriting. Vi redigerar, språkgranskar och korrekturläser text samt producerar texter som baksidestext, pressmeddelande och annonstext.

Bokproduktion och förlagskunskap:

Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. I slutet av utbildningen får du planera en tänkt utgivning, planera layout, räkna på kostnader och göra en marknadsföringsplan.

Behörighet att söka till yrkesutbildning förlagsredaktör

Du bör ha en lämplig akademisk utbildning och mycket god kunskap i svenska. Förutom dessa krav tillämpas individuell bedömning utifrån din tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet och din praktiska kunskap.
Kanske har du en utbildning inom litteraturvetenskap eller författande/skrivande och har arbetat i praktiken med text och/eller bokmanus? Kanske är du verksam som journalist, bibliotekarie eller lärare? Om du saknar formell utbildning inom litteratur eller skrivande har du istället tillägnat dig kunskaper genom eget skrivande, deltagande i kurser och genom att ha läst mycket litteratur.

För att trivas i utbildningen behöver du ha ett stort intresse för att analysera text, ge respons på ett konstruktivt sätt och vilja dela med dig av dina kunskaper med övriga kursdeltagare. Du behöver vara organiserad, kommunicera väl i tal och text och kunna planera projekt både självständigt och i samarbete. Vidare behöver du kunna ta ett stort ansvar för dina studier, kunna planera och genomföra uppgifter samt hålla uppsatta deadlines och lämna in uppgifter löpande under utbildningens gång.

Studieform och upplägg

Distansutbildning med webbmöten och individuell handledning.
En kurshelg (digital) kommer också att planeras in (troligtvis i oktober).
Studietid: 6 månader (13/9 2021–15/3 2022).
Studietakt: 50 %. Studieformen möjliggör kombination med arbete eller andra studier.

Lektioner, studiematerial och uppgifter läggs ut löpande på utbildningens kursplattform där du även har kontakt med kursledaren och övriga deltagare.

Vi ses varannan vecka via webbmöten (Zoom) för genomgångar, uppföljning, diskussion och gemensamma övningar. Varannan tisdag med start den 14/9, kvällstid kl. 18-19.30.

Vi tar del av varandras arbeten, delar med oss av våra erfarenheter och ger feedback inom gruppen.

I individuell handledning  diskuterar vi din personliga utvecklingsplan och framtida yrkesroll.

För att få kursintyg och diplom krävs att obligatoriska uppgifter är slutförda och godkända. Om du bedöms som icke godkänd kan förlängd studietid tillämpas och då erbjuds en ny prövning inom 12 månader. 

Uppdrag via JW förlag & utbildning kan bli aktuellt för de som slutfört kursen och önskar att ingå i ett härligt frilansteam.

Kursledare och föreläsare

Kursledare: Jenny Westerlund, redaktör och förläggare vid JW förlag och utbildning AB som även driver webbsidan Skrivfokus och är utbildad yrkeslärare. Jenny håller i några av utbildningens föreläsningar, samtliga webbmöten samt bedömer dina inlämningsuppgifter och ger dig kontinuerlig handledning under utbildningens gång.

Gästföreläsare inom olika delar av förlagsbranschen delar med sig av sin kunskap inom bland annat redaktionellt arbete och bokproduktion.

Kostnad

34,000 kr + moms (42,500)

(utbildningen är inte studiemedelsberättigad)

Du kan välja att dela upp din betalning på upp till 12 månader.  

Antal platser och antagning

Till yrkesutbildning förlagsredaktör hösten 2021 antas max 10 deltagare. Antagningen sker löpande i samband med att ansökningar kommer in. 

Om du erbjuds en plats och tackar ja ska en anmälningsavgift på 3,400 kr betalas in (faktura med 30 dagars betalningsvillkor) vilket räknas av från den totala summan.

Observera att ansökan stänger den 16/8 (tidigare om fler än 10 behöriga ansökt)

Ansök via mejl: utb@jwforlag.se.

Bifoga ett dokument där du presenterar:

 • Tidigare utbildningar
 • Yrkeserfarenhet och ev. annan erfarenhet som är relevant för utbildningen
 • Dig själv och varför du önskar gå denna utbildning

FULLSATT!

Anmälan för nästa utbildningsstart i september 2022 öppnar upp i mars.

 

Yrkesutbildning förlagsredaktör, jobba i förlagsbranschen

4 reaktion på “Yrkesutbildning förlagsredaktör, jobba i förlagsbranschen

 • 2021-06-01 kl. 12:52
  Permalänk

  Hej!
  Har du en tänkt högsta ålder på patienten/eleven, för att vara tilltänkt till denna utbildning?
  MVH, Carl

  Svar
  • 2021-06-01 kl. 13:37
   Permalänk

   Hej!

   Vet inte riktigt vad du menar med ”patienten”. Men jag har inte satt något ålderstak för intag på utbildningen.
   Du är välkommen att höra av dig till mig: hej@jwforlag.se för fortsatt diskussion.

   Allt gott!
   Jenny

   Svar
 • 2021-06-27 kl. 00:02
  Permalänk

  Hej!

  Kommer du att köra denna utbildning fler gånger? Är väldigt intresserad men vet inte om jag har möjlighet just nu

  Mvh
  Linda

  Svar
  • 2021-06-28 kl. 11:50
   Permalänk

   Hej Linda!

   Troligtvis kommer utbildningen att starta med en ny omgång hösten 2022. Ansökan öppnas i så fall i mars nästa år.

   Bästa hälsningar
   Jenny Westerlund

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *